gralgrathor.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Kijk, een boot!
Staakt uw geraaskal, menswezen, en denk na over hetgeen u verbaal heeft uitgescheiden. Wilt u die open deur werkelijk intrappen? Schept u er plezier in te vragen naar de bekende weg? Laat uw blik mijn vinger volgen, en ziet daar in de verte, jawel, een boot.

€ 10
Klik hier op.
Klik vaak.
Marijnissen fout?

politieke correctheid, en geen uitspraken durven doen om mensen maar niet voor het hoofd te stoten, dat gaat allemaal maar zo ver.

 

- WO II valt binnen onze ervaringswereld. die verschrikkingen hebben plaatsgevonden, en zij die tijdens de geschiedenislessen niet hebben geslapen, en over een minimum aan inlevingsvermogen beschikken, hebben er misschien nog wat van meegekregen. verder ligt het in de menselijke aard om al wat voorvalt te vergelijken met andere zaken uit onze ervaringswereld.

 

- face it: verzetshelden zijn mensen die bereid moeten zijn om tot extreem geweld over te gaan. die eigenschap vindt men meestal niet in wat men als gebalanceerde en gezonde burgers beschouwt. oorlog is altijd een teelgrond voor extremistische types, aan beide kanten. gelukkig droeg de situatie er samen met de gezapige aard van de gemiddelde nederlander er zorg voor dat het nederlands verzet geen aanslagen op burgerdoelen hoefde te plegen voor terreur of wraak.

 

- ik vind niet dat de vergelijking volledig onjuist is - zie ook bovenstaande opmerking - maar wel denk ik dat hij overbodig is. niet omdat ik bang ben oud-verzetshelden voor het hoofd te stoten: die hebben wel erger meegemaakt, maar juist omdat de situatie dusdanig verschillend is, dat de enige overeenkomst die van het geweld zelf betreft. geen nuttige vergelijking dus. geweld is verwerpelijk, maar het bombarderen van burgerdoelen gaat daar met orden van grootte voorbij.

 

- ik hoor de kreet ‘antisemitisme.’ Marijnissen en andere linksen die Israel tot matiging manen zouden antisemitisch zijn omdat ze genuanceerd reageren op het geweld in dit conflict. antisemitisme is in het conflict een relevante zaak. waarom? omdat het sentiment leeft in de israel-omringende volken. onder veel van de burgerbevolking die niet in het conflict betrokken is, en zeker onder de Hezbollah-leden. maar het is een sentiment dat in het politieke zoeken naar een diplomatieke oplossing in dit conflict geen rol kan spelen. de Nederlandse politiek kan geen invloed uitoefenen op sentimenten die leven onder de Libanese burgerbevolking. daarom is anti-semitisme in deze discussie *niet* relevant. niemand zal ontkennen dat de aanslagen door Hezbollah afschuwelijk zijn, maar door te vragen om een genuanceerde reactie maakt men zich niet schuldig aan rassenhaat.

 

mijn conclusie: naar mijn mening had Marijnissen deze vergelijking niet *hoeven* maken. zij dient geen nut. te stellen dat geweld en oppressie een reactie teweegbrengen is open deuren intrappen. maar hij heeft met deze vergelijking geen enkele grens overschreden. veel reacties op de opmerkingen van Marijnissen hebben darentegen *wel* grenzen van fatsoen overtreden. maar aangezien dit in een tijdperk van ultra-kritische blogs en ongemodereerde reacties niets nieuws meer is vraag ik mij af waar iedereen zich nu zo druk over maakt.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl