gralgrathor.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Kijk, een boot!
Staakt uw geraaskal, menswezen, en denk na over hetgeen u verbaal heeft uitgescheiden. Wilt u die open deur werkelijk intrappen? Schept u er plezier in te vragen naar de bekende weg? Laat uw blik mijn vinger volgen, en ziet daar in de verte, jawel, een boot.

€ 10
Klik hier op.
Klik vaak.
My First HTPC
The strangest thing recently happened...
 
Ik zat met mijn vriendin te praten over de aanschaf van een nieuwe computer. Dat zijn toch weer een paar honderdjes, dus een rechtvaardiging waard. Nu meen ik mijn vrouwen enigszins te kennen, en verwachtte na met de nodige 'buzzwords' te hebben gesmeten dat de rechtvaardiging haar ene oor in zou gaan en het andere weer uit.
 
Wie schetst mijn verbazing toen bleek dat er ergens tussen die oren toch iets van mijn uitleg was blijven haken: het stukje energierekening dat ik tussen neus en lippen door ook nog even liet vallen. Bovendien had ik in mijn enthousiasme - waarvan ik met absolute zekerheid wist dat deze niet door mijn meisje gedeeld zou worden - een afbeelding van de machine gegoogled die ik wilde gaan bouwen. Stom stom stom. Ze vond het ding namelijk leuk.
 
Goed, dus nu zit ik vast aan het product van mijn eigen gezemel in de ruimte: ik moet een PC bouwen die niet alleen klein is, goede prestaties levert, zuinig is met energie, maar die er ook nog eens leuk uitziet.
 
Nu heb ik de ballen verstand van dit soort dingen - ik kan met enige moeite nog wel een gewone PC in elkaar sleutelen, maar als je daar de gegevens klein, leuk, stil en zuinig bij doet wordt het even een ander verhaal. Wat voor CPU is er die krachtig genoeg is om nog enige prestatie te leveren, maar low-powered genoeg dat hij geen actieve koeling nodig heeft? Wat voor board past daar onder? Wat voor kast moet eromheen?
 
Ik had waarschijnlijk nog maanden zoek kunnen maken met het uizoeken van betere combinaties, mooiere mods, efficientere specificaties, enzovoort, maar uiteindelijk heb ik na een uurtje googlen een lijstje samengesteld en ben aan het bestellen geslagen. Men neme:
 
  • Een Asus AT5IONT-I mainboard met onboard Atom D525 CPU
 
  • Een Aopen S135B case met 60W ingebouwde voeding en externe adapter
 
  • Een 500 GB harde schijf. Hoeft niet veel te kosten.
  • Een slimline DVD rewriter van een paar tientjes.
  • 8 GB aan DDR3-1066 geheugen. Dat was een lastige, want ik werd niet wijs uit de specs van het mainboard, en heb sowieso de ballen verstand van dat soort dingen. Toen ik jong was haalde je nog gewoon een staafje van het één of ander bij de plaatselijke groentenboer, en dat ramde je dan in je moederbord, en dan was het wel goed, weten jullie nog? Soit. Uiteindelijk maar teruggevallen op de manuals van de producent van het mainboard, en voilà:
Volgende week ga ik het kreng in elkaar schroeven. Dat wordt vast tranen met tuiten. Zodra het hele zaakje is ontploft en alles onder de ingewanden zit maak ik foto's en een nieuw blogje.
 
Tschüß!
 
PS.: In tegenstelling tot wat de titel van dit blogje beweert - stoute titel! - is de machine die ik wil bouwen niet in eerste plaats een HTPC. Bedoeling is dat hij mijn huidige energieslurpende server gaat vervangen. De volumes aan mediabestanden die daar op dit moment in zitten ga ik later in een aparte 4-bay (ja, stapels harde schijven waar ik iets mee moet...) Drobo of Synology oplossing huisvesten. Maar dat is als mijn portefeuille weer enigszins is bijgekomen van dit avontuur.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl